Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Πατατόπιτα σαλιγκάρι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πολύ νόστιμη πιτούλα που άνετα μπορεί να γίνει το ημερίσιο κολατσιό του παιδιού στο σχολείο ή να σας στηρίξει στη δουλειά όταν εργάζεστε πολλές ώρες. Είναι επίσης, πολύ καλή ιδέα για να την πάρετε μαζί σας σε μια εκδρομή, να την προσφέρετε ως ορεκτικό στο τραπέζι με τους καλεσμένους σας ή ακόμη να και σε παιδικό πάρτι αρκεί να φτιάξετε μικρά σαλιγκαράκια. 




Υλικά: 


2 κ. πατάτες 

2 πράσα κομμένα σε ροδέλες 

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 ματσάκι δυόσμο 

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης φρέσκια 

αλάτι, πιπέρι 

1/2 φλ. λάδι 

λίγη ρίγανη 

το χυμό 1/2 λεμονιού 


Επιπλέον λάδι για το τηγάνισμα και για το άλειμμα 


Για τη ζύμη: 

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

2 κ.σ. λάδι 

1 κ.σ. ξύδι 

1 κ.γ. αλάτι 

1 φλ. νερό όχι γεμάτο 


Εκτέλεση:


 Βράζουμε τις πατάτες με λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν καλά κόβοντάς τες σε μικρά κομματάκια για να γίνουν πιο γρήγορα. 











 

Μόλις βράσουν οι πατάτες και όσο είναι ζεστές ακόμη τις λιώνουμε να γίνουν πουρές.









Κόβουμε σε ροδέλες τις πιπεριές και τις τηγανίζουμε ελαφρά να μαλακώσουν χωρίς να αφήσουμε να πάρουν ιδιαίτερο χρώμα. 

Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε και τα κομμένα πράσα. 













 

 Ρίχνουμε το μισό φλιτζάνι λάδι κι ανακατεύουμε.

 Βάζουμε και το χυμό λεμονιού.

 Μέσα στον πουρέ ανακατεύουμε τα πράσα, τις πιπεριές, το δυόσμο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα.

 Ρίχνουμε πιπέρι και λίγο ακόμη αλάτι.

Τέλος προσθέτουμε και ρίγανη για άρωμα κι ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά. 

Τις οδηγίες για την παρασκευή της ζύμης θα τις βρείτε στη συνταγή Σπανακορολάκια. Αλευρώνουμε το τραπέζι. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ή τρία τμήματα και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη, αλευρώνοντάς το κάθε φορά από κάθε πλευρά.

Με πινέλο το αλείφουμε με λάδι. 

 Σε μια άκρη βάζουμε λίγη γέμιση κι αφήνουμε στις δύο άκρες ένα περιθώριο 1 - 2 εκ. 

 Τυλίγουμε τη γέμιση με την άκρη του φύλλου φροντίζοντας να κλείσουμε καλά τις δύο άκρες αριστερά δεξιά.

Βάζουμε λίγο νερό σε ένα μικρό μπολάκι και με το πινέλο αλείφουμε την άκρη που θα κλείσουμε, ώστε να κολλήσει καλά. Την πατάμε λίγο πάνω στο μασούρι.  

 Κάνουμε με το κάθε μασούρι σαλιγκαράκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί αλειμμένο με λάδι.

Ψήνουμε στους 180 - 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της ζύμης.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...