Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Μπακαλιάρος με κουρκούτι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Χρόνια πολλά σε όλους εορτάζοντες και μη. Χρόνια πολλά και για την εθνική μας επέτειο. Ο πατροπαράδοτος πλέον μπακαλιάρος είναι στο τραπέζι όλων αυτή τη μέρα. Σήμερα θα τον φτιάξουμε με κουρκούτι.




Υλικά: 


μπακαλιάρος παστός ξαρμυρισμένος 

αλεύρι για το αλεύρωμα 

λάδι για το τηγάνισμα


Για το κουρκούτι 

2 φλ. αλεύρι 

1 κουτί (330 ml) μπύρα εκτός ψυγείου

2 φλ. νερό 

1/2 κύβο μαγιά νωπή ή 1  κ.γ. ξηρή 

1/2 κ.γ. ζάχαρη 

1 πρέζα αλάτι 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ρίχνουμε τη μπύρα.

Ζεσταίνουμε το νερό να γίνει χλιαρό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Το ρίχνουμε στο αλεύρι κι ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε λίγο αλάτι και διαλύουμε καλά το μείγμα ώστε να μην υπάρχουν σβώλοι.  Το αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη για 1 ώρα να φουσκώσει.

Έχουμε κόψει τον μπακαλιάρο σε μικρά κομμάτια, τα αλευρώνουμε... 

και τα βουτάμε στο χυλό ένα ένα. Με το αλεύρωμα που κάναμε πριν, κολλάει ο χυλός πάνω και δε γλιστράει να φύγει. 

 Τηγανίζουμε τα κομμάτια σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν.

Τα βγάζουμε να στραγγίσουν από τα πολλά λάδια σε χαρτί κουζίνας. 














Μικρές λεπτομέρειες: 


Το ξαρμύρισμα του παστού μπακαλιάρου πρέπει να γίνει περίπου 2 μέρες πριν. Βγάζουμε το δέρμα του που είναι σκληρό και κρατάει αρκετό αλάτι με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού και τραβώντας το σιγά σιγά. Τον βάζουμε σε λεκάνη με πολύ νερό να τον σκεπάζει πάρα πολύ καλά και το αλλάζουμε κάθε 3 - 4 ώρες περίπου. 

Αργά το βράδυ της δεύτερης μέρας που θα το βγάλουμε από το νερό μπορούμε να τον βάλουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει πολύ καλά και να το σκεπάσουμε με μεμβράνη στο ψυγείο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...