Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Σπανακορολάκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Τη σπανακόπιτα τη φτιάχνω με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά. Σήμερα έφτιαξα ρολάκια. 



Υλικά: 


Για τη ζύμη: 

2 φλ. αλεύρι 

3/4 φλ. νερό 

2 κ.σ. λάδι 

1 κ.γ. αλάτι 

1 κ.σ. ξύδι 


Για τη γέμιση:

1 κ. σπανάκι 

1/2 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

λίγες καυκαλίθρες 

λίγα μυρώνια (μικρά χορταράκια που μπορεί να βρείτε στη λαϊκή αγορά ή στα χωριά) 

200 γρ. φέτα 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι

σπορέλαιο για το άλειμμα του ταψιού και των ρολών.


Εκτέλεση:


Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη.

Ρίχνουμε το νερό. Αν δεν είστε σίγουροι πόσο νερό θα πάρει να ρίξετε αρχικά τη μισή ποσότητα. Πολλές φορές από αλεύρι σε αλεύρι υπάρχει μεγάλη διαφορά, ακόμα και στην ίδια μάρκα.

Βάζουμε το ξύδι.

Προσθέτουμε το λάδι.











  




Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.



  









Κάνουμε το ζυμάρι μία μπάλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.



 








Στο μεταξύ μέχρι να γίνει το ζυμάρι βάζουμε το σπανάκι σε νερό που βράζει.









Το στραγγίζουμε καλά και το αφήνουμε για λίγη ώρα στο στραγγιστήρι.

 










Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε. Αν υπάρχουν νερά ακόμα, το αφήνουμε μέχρι να εξατμιστούν.









Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να τσιγαριστεί κι αυτό μαζί.











 






Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον άνηθο και τα προσθέτουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.






Ψιλοκόβουμε τα μυρώνια και τις καυκαλίθρες, εγώ έβαλα από το σακουλάκι που είχα φυλάξει στην κατάψυξη. Δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να έχω φρέσκα να δείτε ποια είναι (όσοι δεν τα γνωρίζετε).

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι,

και την τριμμένη φρυγανιά που θα απορροφήσει όλα τα ζουμιά και τα λάδια που ρουφάει το σπανάκι.

Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε σε κομματάκια τη φέτα. Ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε.

Αλευρώνουμε το τραπέζι.

Κόβουμε ένα τμήμα από το ζυμάρι για να ανοίξουμε το πρώτο φύλλο.

Με τον πλάστη και υπομονή αλευρώνουμε κι από τις δυο πλευρές το φύλλο καθώς το ανοίγουμε. Κάθε φορά που το φτάνουμε σε ένα μήκος, το σηκώνουμε ρίχνουμε αλεύρι στο τραπέζι, ρίχνουμε και το φύλλο από την πάνω πλευρά και συνεχίζουμε να ανοίγουμε με τον πλάστη.

Το κάνουμε αρκετά λεπτό. Ελπίζω ότι είναι διακριτό το πάχος του στη φωτογραφία που βρίσκεται ανάμεσα στα δάχτυλά μου.

Λαδώνουμε το ταψί με σπορέλαιο. 

Αλείφουμε το φύλλο σε όλη του την επιφάνεια με σπορέλαιο.

Βάζουμε 1-2 κ.σ. γέμιση στην άκρη του φύλλου και το απλώνουμε αριστερά δεξιά σαν μία γραμμή.

Διπλώνουμε την άκρη του φύλλου πάνω από τη γέμιση.

Κόβουμε την άλλη άκρη όπως στη φωτογραφία μόλις καταλάβουμε περίπου πόσο θα τυλίξουμε το ρολό. 

Διπλώνουμε τις άκρες που είναι αριστερά και δεξιά από το ρολό πάνω από τη γέμιση. Έτσι θα πετύχουμε να μη φύγει από τις άκρες το σπανάκι και το τυρί.

Συνεχίζουμε να τυλίγουμε το ρολό μέχρι να φτάσετε στην κομμένη άκρη. 

Την άκρη του φύλλου την πατάμε λίγο να κολλήσει και τη βάζουμε να ακουμπάει στο τραπέζι για να μην ανοίξει. 

Βάζουμε τα ρολάκια το ένα δίπλα στο άλλο με την άκρη τους από κάτω ώστε να ακουμπάει στο ταψί για να μην ανοίξει και τα λαδώνουμε με σπορέλαιο. 








Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45' μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.














Αν τα θέλετε τραγανά αφήστε τα να κρυώσουν ξεσκέπαστα σε μια σχάρα να παίρνουν αέρα. Αν τα θέλετε μαλακά σκεπάστε τα με χαρτί ή με πετσέτα και το φύλλο θα μαλακώσει.













2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...